A NER beszippantotta az Origót: Kirúgták a főszerkesztőt, felmondott a szerkesztőség nagy része

Miután Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Origót túl erősen ellenzékinek ítélte meg, nyomást gyakorolt a magyar és a német anyacég, a Magyar Telekom és a Deutsche Telekom vezetőire, akik 2014 júniusában Sáling Gergő főszerkesztő kirúgásáról döntöttek. Ennek következményeként botrány robbant ki és távozott a laptól a teljes politikai, videós és zene rovat, valamint több vezető.

A NER beszippantotta az Origót: Matolcsy fiához került a hírportál

A 2014-es botrányt követően előbb a Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamás érdekeltségeihez tartozó New Wave Media vásárolta fel az Origót, melyet aztán 2017-ben Matolcsy György fiának, Matolcsy Ádámnak a cége vett meg. A Magyar Stratégiai Zrt. rögtön a megvételt követően 340 millió forintot kapott az innovációs alapból.

Barbár módon pusztították el a kishantosi biogazdaságot

2013 tavaszán a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet úgy döntött, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. által kezelt 452 hektáros állami földterületet – amelyen a szervezet nemzetközileg is elismert ökológiai mintagazdaságot üzemeltetett – 2013. november 1-től számos más vállalkozónak adja bérbe. Majd lejárt a szerződésük, és a tíz részre szabdalt korábbi földjük egészét elvesztették, az új tulajdonosok még a földben lévő vetést is szándékosan tönkrették.

Kiadták hazájának az azeri baltás gyilkost, ahol érkezésekor hősként ünnepelték

2004 februárjában az azeri Ramil Safarov egy baltával agyonverte Budapesten az örmény Gurgen Margarjánt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában. 2012-ben Magyarország váratlanul - Orbán Viktor döntésére - kiadta Safarovot Azerbajdzsánnak, hogy hazájában tölthesse le büntetése maradékát. A férfit azonban Bakuban nemzeti hősként fogadták. Örményország felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal.

Éveken át magánzsebekbe vándoroltak a IX. kerületi parkolási bevételek

Kamu parkolójegyeket adtak ki az automaták, a bevételek nevetséges töredéke landolt a kerület kasszájában, különös körülmények között kiiktatták a távfelügyeletet, és feketén dolgoztatták a parkolóőröket, akik közül egyesek munka közben az utcán drogot árultak. VIP parkolási listát vezettek haveroknak. A parkolást a kerületben olyan emberekre bízták, akiket korábban elítéltek parkolási csalásért, vagy ültek már a vádlottak padján milliárdos parkolási visszaélés gyanújával.

A magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítása: elzsarolták 3 millió ember 3000 milliárd forintnyi megtakarítását

2010 őszén mintegy 3 millió pénztártag körülbelül 3 ezer milliárd forintnyi vagyonát (állampapírok, részvények, befektetési jegyek) az állami rendszerbe csatornázták. Nagy részét az államadósság csökkentésére fordították, egy kisebb részét az állami céges tulajdon gyarapítására fordították.

Elvették az Igazgyöngy Alapítvány támogatásának a felét

A kormány a felére csökkentette a a hajdú-bihari régióban élő hátrányos helyzetűeket segítő Igazgyöngy Alapítvány támogatását a 2020 őszi tanév kezdetétől. Az alapítvány vezetője, L. Ritók Nóra szerint az értesítés a járványügyi helyzettel indokolta a csökkentést, egyben felajánlotta, hogy ha nem tudják fenntartani az iskolát, „ott a lehetőség az államnak való átadásra”.

A Fidesz a hajléktalanság kriminalizálására törekszik, szavazóit pedig az utcán élők ellen uszítja

Bár a lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog, Magyarország Alaptörvényének hetedik módosítása (2018) egyértelműen kimondja: „tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás”. A szabálysértési törvény szerint akár 60 napos elzárást is kaphat egy utcán élő hajléktalan. Az utóbbi években a kormánypárti bulvársajtó pedig többször is gyalázatos módon uszított hajléktalan honfitársaink ellen.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök letagadta, hogy plagizálta volna a doktori disszertációját, majd lemondott

Schmitt Pál 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével – írta meg a hvg.hu 2012 januárjában. Az akkor államfő Schmitt Pál tagadta a vádakat, és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának vizsgálata sem találta megalapozottnak a plágiumvádakat először, majd mégis úgy döntöttek: vissza kell vonni a doktori címet.

Kövér László gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítette az újságírók munkáját a Parlamentben

2016 áprilisában hat újságírót (index, 24.hu, nol.hu, HVG) tiltott ki miután ők a Magyar Nemzeti Bank alapítványain keresztül történő pénzosztásáról próbálták a képviselőket kérdezni, majd később a 444 és RTL Klub munkatársait is.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2020. május 26-án kimondta, hogy Kövér László a sajtószabadságot sértő döntést hozott, amikor újságírókat tiltott ki a Parlament épületéből.

Úgy tűnik végre nyilvánosak lesznek az ügynökakták, de ennek nem lehet felhőtlenül örülni

2010 után folytatódott a hagyomány: a Fidesz-KDNP kormány sem volt hajlandó megszavazni, hogy nyilvánosságra hozzák az 1990 előtti ügynökaktákat. Az LMP 2021-ben 22. alkalommal terjesztett be erről szóló törvényjavaslatot.

Hazájában körözték, de Magyarország befogadta Gruevszki volt macedón államfőt, aki ellen nemzetközi körözés is érvényben van

Magyarországon kapott menedékjogot és Budapesten él Nikola Gruevszki volt macedón államfő, akinek 2018. novemberében kellett volna börtönbe vonulnia hazájában, miután jogerősen elítélték korrupció vádjával. Budapestre érkezése után nemzetközi körözést adtak ki ellene. Magyarországba történő belépésének és menekültstátuszának körülményeit továbbra is homály fedi.

Nőtt a Hepatitis C-fertőzöttek száma, miután Józsefváros elüldözte a Kék Pont Alapítványt

Józsefváros fideszes többségű önkormányzata 2013 őszén felmondta a Kék Pont Alapítvánnyal 2010-ben kötött együttműködési megállapodást. Az alapítvány szerint a felmondó tervezetről előzetes egyeztetés nem volt, a javaslatról értesítést nem kaptak. A bezárás után látványosan megugrott a hepatitis C fertőzött drogfogyasztók aránya Budapesten.

Kósa Lajos állítja: tudta, hogy át akarja verni a csengeri örökös, de a jelek nem erre utalnak

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti képviselője, korábbi debreceni polgármester 2013-ban elvállalt egy megbízást egy rejtélyes örökség befektetéséről egy Sz. Gáborné nevű nőtől. Kósa utólag a sajtóban folyamatosan azt kommunikálta, hogy tudott róla, hogy a csengeri örökösnő át akarja verni, de az eddig kiderült bizonyítékok nem erre utalnak.

A magyar kormány a kezdek óta bojkottálja az Isztambuli Egyezményt

Az Isztambuli Egyezmény az Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, cél az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők büntetlenségének megszüntetése. 2019. márciusáig 46 ország és az Európai Unió írta alá a konvenciót, ratifikálásra (beépíteni az egyes ország jogrendszerébe) azonban nem került sor minden aláíró országban, így Magyarországon sem.

A kormány folyamatosan nehezíti a közérdekű adatigénylést

Minden állampolgárnak joga, hogy megismerje az állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó szerv, intézmény birtokában levő információkat. A mai magyar jogszabályi előírásoknak megfelelően a közintézményeknek kötelező az adatigénylésekre választ adniuk, de 2010 óta egyre több jogalapjuk van a válaszadást késlelteni, vagy akár meg is tagadni.

Szerződés nélkül kapott kizárólagosságot Hosszú Katinka klubja a Duna Aréna használatára

Még 2017-ben próbálta meg kideríteni a 24.hu, hogy Hosszú Katintka klubja, az Iron Aquatics milyen szerződés kereténben kapott jogot a Duna Aréna használatára. Mivel az állami Bp2017 Kft. a közérdekű adatigénylésre hosszú ideig nem válaszolt, ezért végül a NAIH kötelezte felszólította az állami céget az adatok átadására. Ekkor derült ki, hogy a Bp2017 Kft. és Hosszú cége, az Iron Corporation Kft. egyetlen közös szerződése a a 17. FINA Világbajnokság népszerűsítéséről szól, tehát a Duna Aréna bérléséről nem kötöttek megállapodást.

Folyamatosan zaklatja az állam Iványi Gábor egyházát és karitatív szervezeteit

A SZFE melletti kiállás óta folyamatos vegzálás éri a Magyar Evangéliumi Testvérközösséget, amely iskolákat és hajléktalanokat ellátó szervezeteket működtet.

Törvényen felül áll a Budapestre költöző orosz Nemzetközi Beruházási Bank

Kormányközi megállapodás alapján Moszkvából Budapestre tette át székhelyét a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank), és Magyarország kormánya 2019 júliusában úgy döntött, egy kormányrendelettel 10 millió eurót (3,3 milliárd forintot) tesz a sokszor csak "kémbankként" emlegetett orosz intézménybe. 

A Fidesz-kormány az utolsó pillanatig ragaszkodott a vasárnapi boltzárhoz

2016 februárjában nagydarab kopasz férfiak meghiúsították, hogy Nyakó István, az MSZP képviselője elsőként adja be a vasárnapi boltzát eltörlést célzó népszavazási kezdeményezését, de a Kúria döntése értelmében az MSZP kérdésről kellett volna kiírni a népszavazást. Végül a kormány a belengetett népszavazás elől meghátrálva a törvénymódosítás visszavonását javasolta a Parlamentnek.

Megbélyegezték a külföldről támogatott civil szervezeteket

Orbán Viktor támadó nyilatkozatait követően 2017-ben egy olyan javaslat került a Parlament elé, amely – külföldről finanszírozott szervezetként – regisztrálásra kötelezte a 7,2 millió forint feletti támogatást külföldi elnyerő alapítványokat és egyesületeket.

A tervezet ellen összesen 248 szervezet tiltakozása, és több egy több tízezer fős tüntetés sem volt elég, még az év nyarán meg is szavazta a törvényt a Parlament. Az Európai Unió Bírósága 2020 nyarán az uniós jogokkal nem összeegyeztethetőnek ítélte meg a listázást.

Állami szervezetek tömik ki százmilliókkal az álcivil CÖF-öt

2017-ben robbant ki az ügy, hogy az állami tulajdonban lévő MVM több száz millió forinttal támogatta tavaly a CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt. Ezt követően sem apadtak el a támogatások: a FIDESZ pártalapítványa, a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. is folyamatosan tíz- és százmilliókkal tömi ki a szervezetet, aminek vezetőjét Csizmadia Lászlót a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntették.

A CEU-ra szabták a törvényt, amire hivatkozva elüldözték a jó hírű egyetemet

2017-ben a kormány hadat üzent az áldiplomákat adó hazai egyetemeknek, de elég hamar kiderült, hogy a Soros György által alapított CEU (Közép-Európai Egyetem) magyarországi működésének ellehetetlenítése a cél.

Az egyetemi autonómia ellen küzdve a Fidesz saját embereinek adta az SZFE-t

2020 májusában benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami alapján a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartását is alapítványhoz szervezi ki a kormány. Ezután egy több hónapos tiltakozáshullám és egyetemfoglalás kezdődött, majd sorban álltak fel az egyetem oktatói, nem vállalván az oktatást az új rendszerben. Rekordszámú hallgató passziváltatta a tanulmányait, és a minden eddigi évben megszokott túljelentkezés is elmaradt. Az egykoron nemzetközileg híres képző intézmény és szakmai műhely, ami az SZFE volt, végleg megszűnt.

Rogán letelepedési kötvényei: az állam nem járt jól, és mai napig nem tudjuk kik vásároltak belőle

A Letelepedési Magyar Államkötvény olyan értékpapír volt 2013-17 között, amit az EU-n kívüli befektetők vásárolhatnak a magyar kormány által kijelölt közvetítőkön keresztül és ezért cserébe magyarországi letelepedési engedélyhez juthattak, ezzel pedig az egész unióban szabadon utazhattak.

Hírhamisítóból MTVA-vezérigazgató: Papp Dániel felemelkedése

2011-ben két hírhamisítás is kötődött Papp Dániel MTVA szerkesztő nevéhez, akit bár akkor fel is mentettek a munkavégzés alól, 2018-ban odáig jutott vissza a közmédiában, hogy ő lett annak vezérigazgatója.

Az 1990 előtti időket idézi, ahogy a NER bánik a vele egyet nem értő fiatalokkal

A legkülönfélébb hatóságok vegzálásai, tüntetésen részt vevők megbírságolása a KRESZ-re hivatkozva, rendőrök szeme láttára tüntetőket bántalmazó verőemberek, kormányközeli média mocskolódásai – néhány módszer, amellyel a NER bünteti az ellene kiálló fiatalokat.

A kormány megtagadja a korrupciós ügyeket feltáró Európai Ügyészséghez való csatlakozást

2021 júniusában elindult az Európai Ügyészség (EPPO), az első olyan független uniós intézmény, amely önállóan nyomozhat korrupciós és csalási ügyekben a tagállamok területén – kivéve például Magyarországot; az Orbán-kormány ugyanis végig a leghatározottabban ellenezte az ötletet. A szervezet gazdasági bűncselekményekkel fog csak foglalkozni; pontosabban az uniós költségvetést érintő csalások, a korrupció és a komolyabb áfacsalások tartoznak a hatáskörükbe. A kormány ráadásul figyelmen kívül hagyta Hadházy Ákos csatlakozást támogató kezdeményezését, amit 680 ezren írtak alá.

Rendszerszintű áfacsalásról rántotta le a leplet Horváth András volt adóellenőr, erre őt hurcolták meg

2013-ben lépett a nyilvánosság elé Horváth András, azt állítván: a legnagyobb magyar adózókkal elnézőbb a NAV az adócsalások ügyében. Szerinte nagyjából 1000 milliárdos tétel az, amit a legnagyobbak évente elcsalnak, miközben a NAV ezekben az ügyekben rendszeresen nem lép fel kellő erővel. A hatóság ezután feljelentette Horváthot, akit őrizetbe is vettek, ám az ő bizonyítékokkal alátámasztott vádait nem vizsgálták ki. 2017-ben szűnt meg ellene a nyomozás.

A lassan 120 milliárdból működő MTVA-t többször is hírhamisításon kapták

Évről-évre újabb tízmilliárdokkal nő a közmédia költségvetése, annak ellenére, hogy a szervezet élén a bíróság által jogszerűen hírhamisítónak is nevezhető Papp Dániel áll, valamint többször fordult már elő, hogy szándékosan hazudtak a híradásaikban. Több esetben már bíróság is marasztalta el az MTVA-t.

A kormány nem ismeri el, hogy világrekordot értek el a koronavírus-halálozás számai Magyarárszágon

2021 áprilisáig sehol a világon nem regisztráltak annyi koronavírusos halottat lakosságarányosan, mint Magyarországon. Májusban végül Peru került hazánk elé a koronavírus-halálozás világranglistáján.

A felvetett újságírói kérdésekre, amelyek elismerni kérték a kiemelkedő adatokat, Gulyás Gergely csak azt mondta, ne szemezgessenek az újságírók a számokból, és ne folytassanak méltatlan vitát az elhunytak számáról.

Verőemberek és focihuligánok jelennek meg ott rendszeresen, ahol a Fidesznek ez érdeke

Magyarországon is bevett gyakorlattá vált, hogy politikailag vitás helyzetekben nem pontosan beazonosítható hátterű, de a kormányhoz köthető (és véletlenül pont a céljaikat védő) verőemberek, közismert fociultrák (gyakran büntetett előéletűek) jelennek meg, ráadásul egyre kisebb jelentőségű ügyekben is.

Orbán Viktor szerint nem igazságos a kirekesztett gyöngyöspatai cigányok kárpótlása, mert nem is volt szegregáció

Orbán szerint a gyöngyöspatai cigány diákok szegregációs kárpótlása mindenféle munka nélkül kapott pénz. Szerinte az egész ügy nem jól volt kezelve, kezdve attól, hogy ebben az országban mi minősül egyáltalán szegregációnak, és hogy ezért kiket és miért ítélhetnek el. A miniszterelnök és a választókerületért felelős fideszes parlamenti képviselője "Soros-hálózat" öncélú pénzszerző akciójának minősítette a kártérítési pert, miután már a Kúria kimondta, hogy valóban szegregáció történt.

Orbán szerint csak ügyvédek „börtönbiznisze” a túlzsúfolt intézmények miatt indított kártérítési igények

A magyar jogszabályoknak megfelelően indított kártérítési eljárások során 2020 januárjáig 12 ezer pert indítottak a túlzsúfolt börtönökre hivatkozva, ami az államnak eddig 10 milliárd forintjába került.

Orbán a „börtönbiznisszel” kapcsolatban arról beszélt, vannak etikai normák, ezekbe pedig nem fér bele, hogy ügyvédek 12 ezer pert indítanak a saját hazájuk ellen.

Paksi bővítés: évtizedekre orosz adósságcsapdába kerül Magyarország

Hatalmas felzúdulást okozott itthon és az EU-ban, hogy 2014 őszén (a választások után pár hónappal) Orbán Viktor bejelentette: az orosz állami tulajdonú Roszatom végezheti el a paksi bővítést, amihez 3 ezer milliárd forintos orosz kölcsönt veszünk fel, ráadásul a beruházás kevesebb mint felét végezhetik el magyar vállalkozások.

Római-parti mobilgát: civilek tiltakozása kellett, hogy ne pusztítsák el a parti sétányt

2013-ban Tarlós István bejelentette, hogy Budapest utolsó természetes partszakasza, a Római-part helyén mobilgátat terveznek felhúzni, hogy védje az ott illegálisan, hullámtérben építkező és bizniszelő vállakozók érdekeit, mindez több milliárdos beruházásként, természetesen közpénzből, a civilek és szakmai szervezetek hatalmas tiltakozása ellenére. 

1,4 milliárd forintos csalással vádolják Simonka György fideszes képviselőt

2020-ban indult el Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és 32 társa pere, melyben bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják őket. A vádirat szerint a termelési és értékesítési szövetkezetekkel összefüggő kárérték eléri az 1,4 milliárd forintot.

Borkai Zsolt jachtozása: 2019 ősze óta semmilyen nyomozás nem indult az ügy kapcsán

2019 októberében, röviddel az önkormányzati választások előtt egy ismeretlen blogger videófelvételt tett közzé arról, ahogy Borkai Zsolt egy jachton – ügyvédje és barátja, Rákosfalvy Zoltán, valamint több más személy társaságában – házasságon kívüli nemi aktust folytat egy fiatal nővel. 

25 fős meleg szexpartin fogták el Szájer Józsefet Brüsszelben

2020. november 27-én a belga rendőrség rajtaütött egy brüsszeli házban – a kijárási korlátozás miatt illegálisan – tartott homoszexuális szexpartin, amelyen a fideszes EP-képviselő is jelen volt. Szájer József korábban saját iPad-jén szövegezett alkotmányban kitért arra, hogy házasság csak férfi és nő között lehetséges valamint politikusu karrierje során soha nem ítélte el a Fidesz homofób és melegellenes megnyilvánulásait.

Magyar személyeket is lehallgattak a Pegasus izraeli kémszoftverrel

Az okostelefonok távoli és észrevétlen feltörésére képes szoftvert az izraeli gyártó állítása szerint csak kormányoknak adják ki, akik csak terrorizmus és szervezett bűnözés elleni harcra használhatják. Ennek ellenére kiderült: civilek is célba vettek a Pegasussal.

Orbán Viktor személyesen rendelte el a civilek vegzálását

Diplomáciai botrány tört ki 2014 tavaszán, amikor a norvég alap pénzeinek szétosztására kijelölt Ökotárs Alapítvány ellen szervezett hatósági és állami médiahadjárat indult.

A Fidesz első botrányos ügye: a pártszékház eladása

1993. január 11-én a Fidesz eladta az állami MKB Banknak a Váci utcai pártszékházat. A befolyó pénzből Orbánék elkezdték felépíteni a párt gazdasági hátterét. Az ügylet rengeteg közéleti és párton belüli bírálatot kapott, a jobboldali fordulattal együtt hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesz sokak szemében elveszítse a hitelét. Húzónevek léptek ki, a támogatottság 40%-ról a választásokig 6%-ra esett vissza. E cikk témája nem a 2010 utáni NER, viszont fontos tudni, hogy ez a rendszer már 2 évvel a rendszerváltás után épülni kezdett.

Elpusztították a műemléki védettségű Közvágóhidat, hogy lakópark legyen a helyén

Szinte semmi sem maradt a helyi védettség alatt álló Budapest IX. kerületi Közvágóhídból (amely az országban is a legnagyobb volt): az előzetes tervekhez képest szinte mindent elbontottak a területről, hogy egy török vállalkozó lakóparkot építhessen a helyén.

Soha ennyit betöltetlen állás nem volt a közoktatásban a megalázó bérek miatt

A KSH adatai szerint 2021-ben az előző év azonos időszakához képest 38%-kal nőtt a betöltetlen álláshelyek száma, ami nem csoda lévén, hogy a pedagógusok bére még mindig a 2014-es minimálbérhez van igazítva. A pedagógusi bértábla szerint itthon egy kezdő pedagógus bruttó (!) 230 ezer forintot keres, ami nagyjából nettó 150 ezer forintot jelent.

A koronavírus-hírlevélben kampányol az ellenzék ellen a kormány

Rogán Antal minisztériuma megsértette a választási törvényt, amikor az oltásra regisztráltaknak arról küldtek levelet, hogy az ellenzék magyar katonákat küldene Ukrajnában. 

A sztrájk alapjog, de ezt a kormány elvette a pedagógusoktól

Egy 2022. február 11-én éjszaka meghozott és rögtön ki is adott kormányrendelet gyakorlatilag megtiltotta a közoktatási intézmények pedagógusainak a sztrájkot. Ezután számtalan iskola pedagógusai polgári engedetlenséget hirdettek meg.