Az Elios-ügy: 13 milliárdos kár érte a magyar államot

Több magyarországi városban ugyanaz a cég végezte a közvilágítás korszerűsítését, melynek egyik célja az energiatakarékos, LED alapú utcai lámpák használata volt. Általános tapasztalat volt, hogy projekt végén az utcák jóval sötétebbek lettek, mint előtte voltak. 2015-ben vizsgálat indult az ügyben: kiderült, hogy a 2012-es pályázatokat úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios Innovatív Zrt. vagy konzorciuma feleljen meg.

Alakuláskor a cégnek két tulajdonosa volt: Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István és egy magyar cég mögé bújtatva egy brit virgin-szigeteki offshore-cég, amit később egy ciprusi offshore váltott fel.

A felcsúti kisvasút indulása óta csak veszteséget termel

2016. április 30-án indult első útjára a felcsúti stadion és az alcsútdobozi arborétum között a kisvasút amelyre 600 millió forintos EU-s támogatást ítélt meg az Orbán-kormány. Utasok nem nagyon vannak, és az indulás indulás óta összesen már 23,3 milliós mínuszt (2020-as adat) hozott össze a kirándulóvonat. A pályázatot nem akarták nyilvánosságra hozni, azt úgy kellett kiperelni 2017-ben a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. A kisvasutat meghosszabításának tervét pedig már meg is rendelte MÁV.

Ráckeresztúron 1 milliárd forintból épül általános iskola

A Fejér megyei 3. országgyűlési választókerület fideszes képviselője, Tessely Zoltán 2017 szeptemberében jelentette be, hogy Ráckeresztúron 277 milliós EU támogatásból megújul és kibővül az általános iskola, majd a következő három évben nem történt semmi. Egészen 2021 júniusáig, amikor is Tessely bejelentette, hogy a kormány hozzádob további 636 millió támogatást az iskola megújításához.

31 millió forint értékű csalás miatt ítélték el a fideszes polgármestert, de közszereplő maradhat

Egy 2019. május végén benyújtott vádiratban költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolta meg az ügyészség Tát Margit méhkeréki fideszes polgármestert, aki egy 31 millió forintos uniós bűnmegelőzési projekt forrásait ismeretlen célra fordította. Az első fokú ítélet bűnösnek mondta ki a polgármestert, de a bíróság érthetelen okból előzetesen mentesítette a büntetett előélet hátrányai alól, így maradhat közszereplő.

Láthatóan nem folyik munka Orbán fogorvosának kutatóintézetében, ami 1,3 milliárd forint EU-s pénzből épült

A helyszínen győződött meg róla Hadházy Ákos független képviselő, hogy üresen áll és semmilyen munka nem folyik abban a háromeletes kecskeméti irodahában, ami egy fogászati turizmust kutató és fejlesztő intézet.

3 milliárd forintba került a mosonmagyaróvári erőmű, ami nem épült meg

Volt alapkőletétel, több milliárdos támogatás, azonban 2012 óta gyakorlatilag semmi nem készült el egy tervezett geotermikus erőműből Mosonmagyaróváron.