Felfüggesztett börtönnel és pénzbírsággal úszta meg a pedofil Kaleta Gábor

Kaleta Gábor magyar diplomata, Magyarország korábbi perui nagykövetét 2020 júliusában 1 év felfüggesztett börtönbüntetésre és 540 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték 19 ezer pedofil fénykép birtoklásáért. A nyomozásról kevés részletet osztottak meg a nyilvánossággal, ráadásul 2020 februárjában 10 évre titkosították a Kaleta-ügyről szóló bizottsági ülés anyagát, valamint az sem ismert, hogy korábban milyen módon és hányszor világították át a volt diplomatát.

Az Elios-ügy: 13 milliárdos kár érte a magyar államot

Több magyarországi városban ugyanaz a cég végezte a közvilágítás korszerűsítését, melynek egyik célja az energiatakarékos, LED alapú utcai lámpák használata volt. Általános tapasztalat volt, hogy projekt végén az utcák jóval sötétebbek lettek, mint előtte voltak. 2015-ben vizsgálat indult az ügyben: kiderült, hogy a 2012-es pályázatokat úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios Innovatív Zrt. vagy konzorciuma feleljen meg.

Alakuláskor a cégnek két tulajdonosa volt: Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István és egy magyar cég mögé bújtatva egy brit virgin-szigeteki offshore-cég, amit később egy ciprusi offshore váltott fel.

A Mátrai Erőmű története: közel 75 milliárd forint kár érte az államot

2017 decemberében Mészáros Lőrinc vásárolta meg a Mátrai Erőmű Zrt. 72,62 százalékos tulajdonrészét. A vásárlás utáni 2 évben már 15 milliárdos veszteséget termelt a szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt. Több milliárdos állami támogatás, majd a Magyar Villamos Művek Zrt érkezett vásárlóként. Az erőmű 2019 végére teljesen eladósodott, és végül összesen 75,14 milliárdot kellett költenie rá az államnak.

Orbán Viktor 2010-ben kisebb államot ígért: azóta megduplázódott az államtitkárok és helyetteseik száma

A Fidesz és személyesen Orbán Viktor egyik kampányígérete volt a kisebb, átláthatóbb és olcsóbban fenntartható államigazgatás. De míg 2010-ben 42 államtitkár és 54 helyettes államtitkár, 2020-ban 78 államtitkár és 122 helyettes államtitkár dolgozott a kormányzatban.

Ráadásul többe is kerülnek: 2017-ben havi 160 milliót tett ki a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok illetménye, 2020 végére már több mint kétszer annyi, 350 millió forint körül volt a bértömegük.

Úgy tűnik végre nyilvánosak lesznek az ügynökakták, de ennek nem lehet felhőtlenül örülni

2010 után folytatódott a hagyomány: a Fidesz-KDNP kormány sem volt hajlandó megszavazni, hogy nyilvánosságra hozzák az 1990 előtti ügynökaktákat. Az LMP 2021-ben 22. alkalommal terjesztett be erről szóló törvényjavaslatot.

NER közeli vállalkozó luxusgépén repült többször is focimeccsre Orbán Viktor

A többször is a Mol-Vidi FC tulajdonos, Garancsi István magángépén repült Orbán Viktor a csapat nemzetközi meccseire. A Miniszterelnöki Sajtóiroda szerint ezzel nincs gond, csak hogy a vállalkozó több cége is állami megrendelések sokaságát kapja, és a Vidi is adóforintok millióihoz jut hozzá a tao-rendszeren keresztül.

A Fidesz alapítványokba szervezi ki a közvagyont, ezzel egy párhuzamos államot építve

2020 végén csaknem 100 milliárd forintnyi közvagyon került át a Mathias Corvinus Collegium Alapítványhoz. Azóta pedig már törvény is zöld utat ad hasonló manővereknek. A törvény pedig nem is titkolja: a cél az alapítványoknak és vagyonuknak a mindenkori kormánytól való függetlenség biztosítása.

Az egyetemi autonómia ellen küzdve a Fidesz saját embereinek adta az SZFE-t

2020 májusában benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami alapján a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartását is alapítványhoz szervezi ki a kormány. Ezután egy több hónapos tiltakozáshullám és egyetemfoglalás kezdődött, majd sorban álltak fel az egyetem oktatói, nem vállalván az oktatást az új rendszerben. Rekordszámú hallgató passziváltatta a tanulmányait, és a minden eddigi évben megszokott túljelentkezés is elmaradt. Az egykoron nemzetközileg híres képző intézmény és szakmai műhely, ami az SZFE volt, végleg megszűnt.

Többszörösére drágult a csepeli birkózócsarnok, amit ingyen megkapott Németh Szilárd alapítványa

Az építkezés költségei 4,5 milliárdnál tartanak (félmilliárdról indultak) és e mellé még 100 ezer négyzetméternyi sportingatlant (közte egy futballstadiont) szerzett a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány, amelyet a Fidesz-alelnök alapított és a saját lakcímére van bejegyezve.

A EU legdrágább lélegeztetőgépeit szerezte be feleslegesen Szijjártó, de vannak akik jól jártak ezzel

Nemzetközi kereskedelmi adatok szerint az egész Európai Unióban Magyarország kötötte a legrosszabb üzletet a lélelegzetőgépek vásárlása során. A gépeket nemcsak drágán szerezték be, de azokon ráadásul a NER bevett emberei, cégei hatalmasat nyerészkedtek. Az eszközök legnagyobb része sosem került használatba: sem ennyi lélegeztetőgépre szoruló beteg, sem elegendő szakértő egészségügyi dolgozó nem volt soha.

Mészáros Lőrinc magángéppel ment szilveszterezni a Maldív-szigetekre a koronavírus-járvány ellenére

A járvány alatt a koronavírustól kevéssé sújtott Maldív-szigetekre utazott szilveszterezni Mészáros Lőrinc és társaságára. December 26-tól másfél hetet töltöttek a turistaparadicsomban, ahová a NER által sűrűn használt magángéppel repültek el. Mióta többször is megírta a sajtó az ilyen utakat, ezért februárban letiltották az osztrák luxusrepülő nyilvános követhetőségét.

55 milliárd forintért vásárolt ismeretlen cégen keresztül a világ legdrágább vakcinájából a magyar állam

A Gulyás Gergely által közzétett dokumentumok alapján míg az orosz vakcinák beszerzése közvetítő beiktatása nélkül történt, addig a kínai Sinopharm-vakcinák beszerzésére egy rendkívül kusza hátterű céggel kötött szerződést a magyar állam, miközben közvetlenül a gyártóval is megállapodhatott volna. Ráadásul a világ legdrágább vakcináiról van szó: egy Sinopharm ára 36 dollár, míg összehasonlításképpen a legolcsóbb AstraZeneca 3,5 dollár, a Pfizer-BioNTech 19 dollár, a Szputnyik-V pedig 20 dollár.

Kulturális TAO: kamuszínházaknál landolt a valódi társulatoknak szánt kiegészítő támogatás

A 2008-ban bevezetett TAO-rendszer eredeti célja az volt, hogy a színházaknak kiegészítő forrást biztosítson, ami sajnálatos módon időközben átfordult egy felettébb gyanús körülmények között működő, az elmút években közel 5,6 milliárd forint közpénzt leakasztó, a szakma által teljesen ismeretlen és el nem fogadott kamuszínházak támogatásának rendszerévé.

Láthatóan nem folyik munka Orbán fogorvosának kutatóintézetében, ami 1,3 milliárd forint EU-s pénzből épült

A helyszínen győződött meg róla Hadházy Ákos független képviselő, hogy üresen áll és semmilyen munka nem folyik abban a háromeletes kecskeméti irodahában, ami egy fogászati turizmust kutató és fejlesztő intézet.

Másfél milliárdot kapott Mándoki Lajos az 56'-os forradalom évfordulójára hivatkozva

A Dschingis Khan egykori dobosának európai turnéját és a koncertek felvételét is a magyar adófizetők állták.

Orbán Viktor jó barátjának cége építi meg az egyre csak dráguló fehérvári sportcsarnokot

2013-ban még 5-7 milliárdból épült volna meg az új székesfehérvári multifunkcionális – sport- és rendezvénycsarnok –, az új ár már 35 milliárd - derül ki az Európai Közbeszerzési Értesítőből.

Orbán Viktor jó barátja keresett milliárdokat a védettségi kártyák gyártásával

Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, volt alkotmánybíró, jelenleg a kormánybizottsági tag az elnöke annak a cégnek, amely legyártotta a 8 millió védettségi igazolványt 9,9 milliárd forintért (darabja 979,5 forint).