Hazájában körözték, de Magyarország befogadta Gruevszki volt macedón államfőt, aki ellen nemzetközi körözés is érvényben van

Magyarországon kapott menedékjogot és Budapesten él Nikola Gruevszki volt macedón államfő, akinek 2018. novemberében kellett volna börtönbe vonulnia hazájában, miután jogerősen elítélték korrupció vádjával. Budapestre érkezése után nemzetközi körözést adtak ki ellene. Magyarországba történő belépésének és menekültstátuszának körülményeit továbbra is homály fedi.

A magyar kormány a kezdek óta bojkottálja az Isztambuli Egyezményt

Az Isztambuli Egyezmény az Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, cél az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők büntetlenségének megszüntetése. 2019. márciusáig 46 ország és az Európai Unió írta alá a konvenciót, ratifikálásra (beépíteni az egyes ország jogrendszerébe) azonban nem került sor minden aláíró országban, így Magyarországon sem.

Megbélyegezték a külföldről támogatott civil szervezeteket

Orbán Viktor támadó nyilatkozatait követően 2017-ben egy olyan javaslat került a Parlament elé, amely – külföldről finanszírozott szervezetként – regisztrálásra kötelezte a 7,2 millió forint feletti támogatást külföldi elnyerő alapítványokat és egyesületeket.

A tervezet ellen összesen 248 szervezet tiltakozása, és több egy több tízezer fős tüntetés sem volt elég, még az év nyarán meg is szavazta a törvényt a Parlament. Az Európai Unió Bírósága 2020 nyarán az uniós jogokkal nem összeegyeztethetőnek ítélte meg a listázást.