Orbán Viktor 2010-ben kisebb államot ígért: azóta megduplázódott az államtitkárok és helyetteseik száma

A Fidesz és személyesen Orbán Viktor egyik kampányígérete volt a kisebb, átláthatóbb és olcsóbban fenntartható államigazgatás. De míg 2010-ben 42 államtitkár és 54 helyettes államtitkár, 2020-ban 78 államtitkár és 122 helyettes államtitkár dolgozott a kormányzatban.

Ráadásul többe is kerülnek: 2017-ben havi 160 milliót tett ki a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok illetménye, 2020 végére már több mint kétszer annyi, 350 millió forint körül volt a bértömegük.

16 milliárd forintba került Orbán Viktor költözése a Budai Várba

Már az első Fidesz-kormány alatt előkerült az ötlet, hogy Orbán Viktor a Várba költöztesse az irodáját, a 2014-es választási győzelem után már semmi nem állt a terv útjába. A Karmelita Kolostorra esett a választás, az addig ott működő Nemzeti Táncszínház a sajtóból tudta meg, hogy menniük kell. A költözés és az azt megelőző felújítás folyamatosan drágult, a végösszeg valahol 16 milliárd forint körül állt meg, amelyből 4 milliárd forintba került csak a miniszterelnöki dolgozószoba.

Futballstadiont építtetett felcsúti háza mellé Orbán Viktor

2014-ben adták a 3500 férőhelyes Pancho Arénát az 1812 lakosú (2015-ös adat) Felcsúton. A stadion közvetlenül a miniszterelnök háza mellé épült.

NER közeli vállalkozó luxusgépén repült többször is focimeccsre Orbán Viktor

A többször is a Mol-Vidi FC tulajdonos, Garancsi István magángépén repült Orbán Viktor a csapat nemzetközi meccseire. A Miniszterelnöki Sajtóiroda szerint ezzel nincs gond, csak hogy a vállalkozó több cége is állami megrendelések sokaságát kapja, és a Vidi is adóforintok millióihoz jut hozzá a tao-rendszeren keresztül.

Megbélyegezték a külföldről támogatott civil szervezeteket

Orbán Viktor támadó nyilatkozatait követően 2017-ben egy olyan javaslat került a Parlament elé, amely – külföldről finanszírozott szervezetként – regisztrálásra kötelezte a 7,2 millió forint feletti támogatást külföldi elnyerő alapítványokat és egyesületeket.

A tervezet ellen összesen 248 szervezet tiltakozása, és több egy több tízezer fős tüntetés sem volt elég, még az év nyarán meg is szavazta a törvényt a Parlament. Az Európai Unió Bírósága 2020 nyarán az uniós jogokkal nem összeegyeztethetőnek ítélte meg a listázást.

Orbán Viktor szerint nem igazságos a kirekesztett gyöngyöspatai cigányok kárpótlása, mert nem is volt szegregáció

Orbán szerint a gyöngyöspatai cigány diákok szegregációs kárpótlása mindenféle munka nélkül kapott pénz. Szerinte az egész ügy nem jól volt kezelve, kezdve attól, hogy ebben az országban mi minősül egyáltalán szegregációnak, és hogy ezért kiket és miért ítélhetnek el. A miniszterelnök és a választókerületért felelős fideszes parlamenti képviselője "Soros-hálózat" öncélú pénzszerző akciójának minősítette a kártérítési pert, miután már a Kúria kimondta, hogy valóban szegregáció történt.

Orbán szerint csak ügyvédek „börtönbiznisze” a túlzsúfolt intézmények miatt indított kártérítési igények

A magyar jogszabályoknak megfelelően indított kártérítési eljárások során 2020 januárjáig 12 ezer pert indítottak a túlzsúfolt börtönökre hivatkozva, ami az államnak eddig 10 milliárd forintjába került.

Orbán a „börtönbiznisszel” kapcsolatban arról beszélt, vannak etikai normák, ezekbe pedig nem fér bele, hogy ügyvédek 12 ezer pert indítanak a saját hazájuk ellen.

Láthatóan nem folyik munka Orbán fogorvosának kutatóintézetében, ami 1,3 milliárd forint EU-s pénzből épült

A helyszínen győződött meg róla Hadházy Ákos független képviselő, hogy üresen áll és semmilyen munka nem folyik abban a háromeletes kecskeméti irodahában, ami egy fogászati turizmust kutató és fejlesztő intézet.