Elvették az Igazgyöngy Alapítvány támogatásának a felét

A kormány a felére csökkentette a a hajdú-bihari régióban élő hátrányos helyzetűeket segítő Igazgyöngy Alapítvány támogatását a 2020 őszi tanév kezdetétől. Az alapítvány vezetője, L. Ritók Nóra szerint az értesítés a járványügyi helyzettel indokolta a csökkentést, egyben felajánlotta, hogy ha nem tudják fenntartani az iskolát, „ott a lehetőség az államnak való átadásra”.

A Fidesz a hajléktalanság kriminalizálására törekszik, szavazóit pedig az utcán élők ellen uszítja

Bár a lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog, Magyarország Alaptörvényének hetedik módosítása (2018) egyértelműen kimondja: „tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás”. A szabálysértési törvény szerint akár 60 napos elzárást is kaphat egy utcán élő hajléktalan. Az utóbbi években a kormánypárti bulvársajtó pedig többször is gyalázatos módon uszított hajléktalan honfitársaink ellen.

Híd a munka világába program: 1,6 milliárd forint sorsa nem tiszta

A Híd a munka világába nevű program keretében az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 1,6 milliárd forintot kapott szociális szövetkezet alapításra, de kiderült, hogy a pénzből gellérthegyi irodát vásároltak, érdemi munka azonban nem történt, a kitűzött célokat még részlegesen sem érték el. Farkas Flórián 2014-ig az ORÖ elnöke volt, 2014-től romaügyi miniszterelnöki biztos, amúgy pedig fideszes országgyűlési képviselő.

Folyamatosan zaklatja az állam Iványi Gábor egyházát és karitatív szervezeteit

A SZFE melletti kiállás óta folyamatos vegzálás éri a Magyar Evangéliumi Testvérközösséget, amely iskolákat és hajléktalanokat ellátó szervezeteket működtet.

Megbélyegezték a külföldről támogatott civil szervezeteket

Orbán Viktor támadó nyilatkozatait követően 2017-ben egy olyan javaslat került a Parlament elé, amely – külföldről finanszírozott szervezetként – regisztrálásra kötelezte a 7,2 millió forint feletti támogatást külföldi elnyerő alapítványokat és egyesületeket.

A tervezet ellen összesen 248 szervezet tiltakozása, és több egy több tízezer fős tüntetés sem volt elég, még az év nyarán meg is szavazta a törvényt a Parlament. Az Európai Unió Bírósága 2020 nyarán az uniós jogokkal nem összeegyeztethetőnek ítélte meg a listázást.

Az orosz LMBTQI-ellenes törvénynél is durvább kirekesztésről döntött a kormány, és összemossa a pedofíliát a homoszexualitással

A pedofilok súlyosabb büntetését előirányzó törvénytervezet olyan kiegészítésekkel bővült, amik betiltják a 18 éven aluliak számára homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását. Ez nem csak a felvilágosító és érzékenyítő könyvek, filmek, reklámok  tilalmát jelentik, de például a tanárok is büntethetőek lesznek, akik erről a témáról beszélnének a diákjaikkal.

Rácz András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Intézetének egyetemi docensének összehasonlító elemzése alapján a melegellenessé eltérített pedofilellenes törvény ráadásul sokkal szigorúbb, mint az orosz minta. 

Orbán Viktor szerint nem igazságos a kirekesztett gyöngyöspatai cigányok kárpótlása, mert nem is volt szegregáció

Orbán szerint a gyöngyöspatai cigány diákok szegregációs kárpótlása mindenféle munka nélkül kapott pénz. Szerinte az egész ügy nem jól volt kezelve, kezdve attól, hogy ebben az országban mi minősül egyáltalán szegregációnak, és hogy ezért kiket és miért ítélhetnek el. A miniszterelnök és a választókerületért felelős fideszes parlamenti képviselője "Soros-hálózat" öncélú pénzszerző akciójának minősítette a kártérítési pert, miután már a Kúria kimondta, hogy valóban szegregáció történt.

Áder János minden törvényt aláír, amit a Fidesz-KDNP-kormány elérak

Áder János köztársasági elnöksége ideje alatt a NER hatalmának növekedését nagyban elősegíti: a Fidesz törvényjavaslatait elvétve küldi vissza megfontolásra, legtöbb esetben azonnal aláírja.

Így például nem érezte aggályosnak az azóta az EU által elkaszált civiltörvényt, de azonnal elfogadta a 2018-as túlóratörvényt, a járványhelyzet alatt az egészségügyi dolgozókat sarokba szorító szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, vagy épp az olyan alapjogokat sértő törvényeket, mint a transzneműek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő szabályozás és a legfrissebb, az LMBTQ-embereket támadó módosító törvényjavaslat.