A NER beszippantotta az Origót: Kirúgták a főszerkesztőt, felmondott a szerkesztőség nagy része

Miután Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Origót túl erősen ellenzékinek ítélte meg, nyomást gyakorolt a magyar és a német anyacég, a Magyar Telekom és a Deutsche Telekom vezetőire, akik 2014 júniusában Sáling Gergő főszerkesztő kirúgásáról döntöttek. Ennek következményeként botrány robbant ki és távozott a laptól a teljes politikai, videós és zene rovat, valamint több vezető.

A NER beszippantotta az Origót: Matolcsy fiához került a hírportál

A 2014-es botrányt követően előbb a Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamás érdekeltségeihez tartozó New Wave Media vásárolta fel az Origót, melyet aztán 2017-ben Matolcsy György fiának, Matolcsy Ádámnak a cége vett meg. A Magyar Stratégiai Zrt. rögtön a megvételt követően 340 millió forintot kapott az innovációs alapból.

Kövér László gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítette az újságírók munkáját a Parlamentben

2016 áprilisában hat újságírót (index, 24.hu, nol.hu, HVG) tiltott ki miután ők a Magyar Nemzeti Bank alapítványain keresztül történő pénzosztásáról próbálták a képviselőket kérdezni, majd később a 444 és RTL Klub munkatársait is.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2020. május 26-án kimondta, hogy Kövér László a sajtószabadságot sértő döntést hozott, amikor újságírókat tiltott ki a Parlament épületéből.

A KESMA: központi irányítás alatt a kormánynak "önként" felkínálat csaknem 500 hazai sajtótermék

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt 2018-ban hozták létre, mely a gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a fideszes vezetésű alapítványba a korábban már fideszes kezekbe került sajtó-és médiatermékek tulajdonosai önként tolták be a médiumokat (például a teljes Mediaworks-portfóliót), így néhány hónap leforgása alatt egy több tízmilliárd forint értékű, közel félezer termékből álló médiaportfóliót hozva létre.

A kormány folyamatosan nehezíti a közérdekű adatigénylést

Minden állampolgárnak joga, hogy megismerje az állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó szerv, intézmény birtokában levő információkat. A mai magyar jogszabályi előírásoknak megfelelően a közintézményeknek kötelező az adatigénylésekre választ adniuk, de 2010 óta egyre több jogalapjuk van a válaszadást késlelteni, vagy akár meg is tagadni.

Hírhamisítóból MTVA-vezérigazgató: Papp Dániel felemelkedése

2011-ben két hírhamisítás is kötődött Papp Dániel MTVA szerkesztő nevéhez, akit bár akkor fel is mentettek a munkavégzés alól, 2018-ban odáig jutott vissza a közmédiában, hogy ő lett annak vezérigazgatója.