6 millió euróért (~2 milliárd forint) vett szőlőt Bordeaux-ban Mészáros Lőcinc borásza

A világ egyik leghíresebb borvidékén, a franciaországi Bordeaux-ban vásárolt neves történelmi szőlőbirtokot egy olyan társaság, amelyet Kalocsai László, Mészáros Lőrinc borásza és egyben üzlettársa alapított.

A birtok megvásárlása körül sok a kérdőjel, elsősorban a finanszírozás tekintetében. Csupán Kalocsai László céges érdekeltségeinek bevétele és profitja alapján nem látható, hogy egy ekkora volumenű beruházásra honnan volt tőkéje, ám – mivel magánügyletről van szó – ezt nem is köteles elárulni.

Az öt Mészáros Lőrinc-érdekeltség közül, amelyekben Kalocsai kisebbségi tulajdonos, három veszteséges, egynek nincs számottevő forgalma, egy pedig körülbelül félmilliárdos forgalom mellett 40-50 millió forintos profitot termel, ami nem elegendő a francia üzlethez.

A NER-szereplők – így Mészáros Lőrinc – által előszeretettel használt OE-LEM lajstromjelű, Bombardier Global 6000-es luxus magánrepülőgép többször is leszállt Bordeaux-ban. 2020-ban kétszer, majd 2021 októberében is, épp egy nappal azelőtt, hogy kiderült az üzlet.