A kormány rekordösszeget, (a sport TAO-val együtt) 797 milliárd forintot költött sportra a koronavírus évében

2020-ban minden eddiginél többet, 621 milliárd forintnyi közpénzt költött a kormány a sporttal összefüggően. Ebben nincsenek benne a TAO-támogatások, amik az államkassza helyett a sportszervezetekhez érkeznek. Ez is rekord volt: 176 milliárd forint, így aztán összesen a világjárvány éve alatt 797 milliárd forintnyi közpénzt költöttek sportra.

A legnagyobb összeget az MTK létesítményfejlesztési programja kapta 2020-ban: 40,4 milliárd forintot. De a tatabányai multifunkcionális csarnok beruházása is kapott 13,3 milliárdot, az új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokra 11,4 milliárdot, a szegedi kézilabdacsarnok 11,2 milliárdot, a Nemzeti Atlétikai Központ pedig 8,9 milliárdot.

Ezek mellett a kormány 20,5 milliárd forintot osztott szét a gazdaságvédelmi programokon belül a határon túli focira, és annak infrastruktúra-fejlesztésére is.

Közben 2021 január végéig az addig igényelt 27 milliárd forintnyi munkahelyvédelmi támogatásból - aminek az igénylését is indokolatlanul megnehezítették - mindössze 7 milliárd jutott el a cégekhez, valamint a járvány első és második hulláma alatt csak a vendéglátó iparban 60 ezren vesztették el munkájukat a lezárások miatt.

A 2020-as költségvetés elszámolásából az is kiderült, hogy a gazdaságvédelmi kiadások terhére 42 milliárd forintot költött az állam egy bélyeggyűjteményre is. Valamint az egyházakon sem spórolt az állam, a tervezett 73 milliárd helyett 229 milliárd jutott hitéleti tevékenységekre, vagyis a tervezett összeg háromszorosa.