Soha ennyit betöltetlen állás nem volt a közoktatásban a megalázó bérek miatt

A KSH adatai szerint 2021-ben az előző év azonos időszakához képest 38%-kal nőtt a betöltetlen álláshelyek száma, ami nem csoda lévén, hogy a pedagógusok bére még mindig a 2014-es minimálbérhez van igazítva. A pedagógusi bértábla szerint itthon egy kezdő pedagógus bruttó (!) 230 ezer forintot keres, ami nagyjából nettó 150 ezer forintot jelent.

6600 betöltetlen álláshely volt az oktatási szférában Magyarországon 2021. második negyedévben: a munkaerőhiány már olyan szintre emelkedett, hogy veszélyezteti egyes tárgyakból az érettségire való felkészítést is. Egyes természettudományos tárgyaknál (például fizika, kémia, biológia) az elmúlt években kilencszer annyi pedagógus megy nyugdíjba, mint amennyi pályakezdő a szaktanári hivatást választja. 

A pályaelhagyás mögött számos ok húzódik meg – fizetetlen túlórák, túlterheltség, központosított döntések, pedagógus-portfoliók –, azonban a legfontosabb az anyagi megbecsülés hiánya.

A diplomások pályakezdőként kétszer annyit keresnek, mint a nem diplomások, míg a diplomás átlagkereset 80%-kal haladja meg az összesített átlagkeresetet. Viszont a tanári átlagkereset még a pótlékokkal együtt is csak az átlagkeresetek 60%-a. A 60%-ot és a 180%-ot összevetjük, akkor kijön, hogy egy diplomás tanár ma Magyarországon átlagosan harmadannyit keres, mint egy diplomás, aki nem tanár.