Orbán Viktor személyesen rendelte el a civilek vegzálását

Diplomáciai botrány tört ki 2014 tavaszán, amikor a norvég alap pénzeinek szétosztására kijelölt Ökotárs Alapítvány ellen szervezett hatósági és állami médiahadjárat indult.

Az áprilisában kezdődött nyomozás során két év alatt 62 civil szervezetet vizsgált a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, négy alapítvány adószámát próbálták meg felfüggeszteni, a rendőrség 16 hónapon át nyomozott, hét szervezetet ellenőrzött az ügyészség, volt ahonnan rendőrautóban vittek el embereket, számítógépeket foglaltak le.

Az Ökotárs Alapítvány és társai elleni hadjárathoz teljes mellszélességgel csatlakozott a teljes kormányzati sajtó is. Az eljárásokban egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, és legalább egy esetben a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt.

Egy, a TASZ birtokába került levélből azonban kiderült: hogy személyesen Orbán Viktor rendelte meg az intézkedéseket. Később pedig már Németh Szilárd is kvázi elismerte, hogy az egész norvégügy gyakorlatilag egy műbalhé volt.

2017-ben pedig a Miniszterelnökség kitüntetését kapta meg az Ökotárs Alapítvány vezetője.