1,4 milliárd forintos csalással vádolják Simonka György fideszes képviselőt

2020-ban indult el Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és 32 társa pere, melyben bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják őket. A vádirat szerint a termelési és értékesítési szövetkezetekkel összefüggő kárérték eléri az 1,4 milliárd forintot.

A per több vádlottja is beismerte bűnösségét, egyikük szerint a fideszes képviselő utasításaira végezte feladatait. 2020 decemberében már vesztegetéssel is meggyanúsították: a megalapozott gyanú szerint, miután Simonka György tudomást szerzett a büntetőeljárás megindításáról, pénzért azt akarta elérni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított ne tegyen rá terhelő vallomást, illetve hogy az egyik tanú előre megbeszélt tartalmú vallomást tegyen.

Simonka állítása szerint ő semmilyen bűncselekményt nem követett el, s egy minden elemében koncepciós eljárás folyik ellene, amit egy alkalommal azzal illusztrált, hogy a kivégzett miniszterelnökhöz, Nagy Imréhez hasonlította magát.

A képviselő 2021 októberében pedig láthatóan elaludt a parlamentben, a Jobbik állítása szerint erősen ittas is volt.