Római-parti mobilgát: civilek tiltakozása kellett, hogy ne pusztítsák el a parti sétányt

2013-ban Tarlós István bejelentette, hogy Budapest utolsó természetes partszakasza, a Római-part helyén mobilgátat terveznek felhúzni, hogy védje az ott illegálisan, hullámtérben építkező és bizniszelő vállakozók érdekeit, mindez több milliárdos beruházásként, természetesen közpénzből, a civilek és szakmai szervezetek hatalmas tiltakozása ellenére.

A közvetlenül a parton épülő mobilgát által a Római elvesztette volna természetközeli jellegét és természetes vegetációja nagy részét. Kb. 1500 fát terveztek kivágni, illetve megszűnt volna a parti sétány jól ismert, csónakházas, vendéglátóhelyes szakasza is. 

A mobilgát épitése per pillanat ugyan szünetel, azonban Orbán Viktorral jó kapcsolatokat ápoló vállalkozó, Garancsi István érdekeltségei szoros együttműködésben a Market Építő Zrt.-vel építkezhettek a területen. Római Lakópart néven egy 49 apartmanból álló lakópark épült az árvizveszélyes területen, üdülő besorolással.

Az új polgármester, Karácsony Gergely 2019-ben három évvel meghosszabitotta a változtatási tilalmat a Római-parton, ami 2012 óta hatályos.