Áder János minden törvényt aláír, amit a Fidesz-KDNP-kormány elérak

Áder János köztársasági elnöksége ideje alatt a NER hatalmának növekedését nagyban elősegíti: a Fidesz törvényjavaslatait elvétve küldi vissza megfontolásra, legtöbb esetben azonnal aláírja.

Így például nem érezte aggályosnak az azóta az EU által elkaszált civiltörvényt, egyetemek alapítványba vételét, de azonnal elfogadta a törvényt a paksi bővítésről (és a részletek titkosításáról is), a 2018-as túlóratörvényt, és a járványhelyzet alatt az egészségügyi dolgozókat sarokba szorító szolgálati jogviszonyról szóló törvényt.

Továbbá aláírta: a katások 40 százalékos büntetőadójáról szóló törvényt, a független színházakat büntető, vagy az állami közvagyont alapítványokba kiszervező törvénycsomagokat, és az olyan alapjogokat sértő törvényeket, mint a transzneműek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő szabályozás és a legfrissebb, az LMBTQ-embereket támadó törvényt.

Számos döntése előtt nagyszámú tüntetés szerveződött, több esetben kifejezetten azzal a céllal, hogy Áder János felé jelezzék a polgári elégedetlenségeket, de ezek a tüntetések sem győzték meg őt az aktuális törvények visszautasításáról.