Az orosz LMBTQI-ellenes törvénynél is durvább kirekesztésről döntött a kormány, és összemossa a pedofíliát a homoszexualitással

A pedofilok súlyosabb büntetését előirányzó törvénytervezet olyan kiegészítésekkel bővült, amik betiltják a 18 éven aluliak számára homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását. Ez nem csak a felvilágosító és érzékenyítő könyvek, filmek, reklámok  tilalmát jelentik, de például a tanárok is büntethetőek lesznek, akik erről a témáról beszélnének a diákjaikkal.

Így például az RTL Klub közleménye alapján csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Jóbarátok, a Harry Potter, a Szomszédok és a Barátok közt egyes részei.

Emellett pedig a szexuális felvilágosításból kizárnák a civilek egy részét, a témában előadásokat csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban. Mivel ezeket a javaslatokat a pedofilellenes törvénycsomag részévé tették, ezzel is megbélyegezik a szexuális kisebbségeket. 

A melegellenessé eltérített pedofilellenes törvény ráadásul sokkal szigorúbb, mint az orosz minta. Legfőbb különbség, hogy az orosz jogszabály nem mossa össze a pedofíliát a homoszexualitással, de például abban is enyhébb a putyini törvény, hogy az az LGBTQI „nem hagyományos” szexuális kapcsolat ábrázolását és népszerűsítését tiltja, míg a magyar szabályozás az önazonosságtól való eltérést és a nem megváltoztatását is, tovább azt is, hogy a 18 év alatti személyek ilyesmiről egyáltalán halljanak.

A törvénytervezetet, melyet többek között Kocsis Máté terjesztett elő, a Fidesz, a KDNP és a Jobbik politikusai valamint független képviselők szavazták meg, egy körülbelül tízezer fős tiltakozó tüntetést követően.

A Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Pszichiátriai Társaság nyilvános állásfoglalása szerint „a fiatalok egy részének mentális egészségét kifejezetten veszélyezteti” a törvény.