55 milliárd forintért vásárolt ismeretlen cégen keresztül a világ legdrágább vakcinájából a magyar állam

A Gulyás Gergely által közzétett dokumentumok alapján míg az orosz vakcinák beszerzése közvetítő beiktatása nélkül történt, addig a kínai Sinopharm-vakcinák beszerzésére egy rendkívül kusza hátterű céggel kötött szerződést a magyar állam, miközben közvetlenül a gyártóval is megállapodhatott volna. Ráadásul a világ legdrágább vakcináiról van szó: egy Sinopharm ára 36 dollár, míg összehasonlításképpen a legolcsóbb AstraZeneca 3,5 dollár, a Pfizer-BioNTech 19 dollár, a Szputnyik-V pedig 20 dollár.

Egy olyan, zavaros hátterű és múltú céggel kötött szerződést a kínai vakcinák beszerzésére az állam, amely hasonló méretű üzletet még soha nem bonyolított le: a Danubia Pharma Kft.-nek 57 milliárd forintot utal a magyar állam.

A kínai vakcinaszerződésbe bevont közvetítőcég tulajdonosai nem annyira érdekes személyek, de az érintett társaságok alapításánál, tulajdonváltásainál közismertebb nevek tűnnek fel. Újságírók nyomozásai alapján a jelek arra engednek következtetni, hogy a Sinopharm-vakcinák beszerzését egy olyan cégre bízták, amelyben a lélegeztetőgép-bizniszből ismerős arcok bukkantak fel.