A EU legdrágább lélegeztetőgépeit szerezte be feleslegesen Szijjártó, de vannak akik jól jártak ezzel

Nemzetközi kereskedelmi adatok szerint az egész EU-ban hazánk kötötte a legrosszabb üzletet a lélelegzetőgépek vásárlása során: 2020 márciusa óta mi fizettük a legmagasabb kilogrammonkénti egységárat a Kínából érkező gépekért, amiért a Külgazdasági és Külügyi Minisztérium, és annak vezetője, Szijjártó Péter volt a felelős.

Tavaly tavasszal 300 milliárd forintért feleslegesen sok, 16.863 lélegeztetőgépet vásárolt a Külügyminisztérium, amiket milliárdokért üzemeltettek be, többek között egy fuvarozásra alapított céggel, azóta pedig havi 90 millió forintért tárolják az eszközöket raktárakban. Az ügylet lebonyolításában (lélegeztetőgép, maszk, védőfelszerelés) az az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik tanácsadója segédkezett, akinek az apja stratégiai vezérigazgató-helyettes abban a kínai tulajdonú cégben (CECZ Közép-európai Kft.), amelyik a beszerzési megbízást elnyerte.

A gépeket nemcsak drágán szerezték be, de azokon ráadásul a NER bevett emberei, cégei hatalmasat nyerészkedtek. Az eszközök legnagyobb része sosem került használatba: sem ennyi lélegeztetőgépre szoruló beteg, sem elegendő szakértő egészségügyi dolgozó nem volt soha.

A legtöbb gépet, több mint 6000 darabot egy maláj cégtől vette Magyarország 170 milliárd forintért, de például úgy vásároltunk 220 lélegeztetőgépet egy szlovén cégtől, hogy közben a cég Szlovéniában óriási botrányt robbantott ki azzal, hogy a helyi hírekben megjelent információk alapján a Fidesz-szövetséges SDS párthoz köthető szoros kapcsolatai miatt kapta csak meg a beszerzést.

A külügyi tárca nagy, legalább ezer lélegeztetőgépet szállító partnerei között tisztán magyar tulajdonú érdekeltség is akad: a kínai eszközöket „aranyáron” közvetítő Fourcardinal Tanácsadó Kft. Régebben ez a cég működtette a kormány egyiptomi kereskedőházát, s már akkor igen közel állt Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához.

Források