Az 1990 előtti időket idézi, ahogy a NER bánik a vele egyet nem értő fiatalokkal

A legkülönfélébb hatóságok vegzálásai, tüntetésen részt vevők megbírságolása a KRESZ-re hivatkozva, rendőrök szeme láttára tüntetőket bántalmazó verőemberek, kormányközeli média mocskolódásai – néhány módszer, amellyel a NER bünteti az ellene kiálló fiatalokat.

Ilyen volt például, amikor gyámhatósági eljárást indítottak a 17 éves Momentum-aktivista ellen, aki 2020 nyáron részt vett egy Szijjártó luxusnyaralásán gúnyolódó akcióban. Ákos és társai stencillel és vízbázisú festékkel jachtparkoló-jelet festettek fel a külügyminisztérium elé, amit később a Fővárosi Közterület-fenntartó mosott le 4500 forintos munkadíjért.

Hasonló eset volt, hogy Bayer Zsolt a túlóratörvény elleni tüntetésen beszédet mondó Nagy Blankát nyomorult, ócska kis prolinak nevezte. Úgy fogalmazott, hogy még csak 18 éves, „és már egy igazi, kretén, barom állat”. A kormánypárti sajtóban ezután Nagy Blanka osztályzatairól cikkeztek, és valótlan állításokkal próbálták lejáratni, amik miatt jogerősen pert nyert.

A 2018-as tünetések idején pedig miután a rendőrség kisebb csoportokra bontotta a Kossuth téren tüntető tömeget, az embereket csak akkor engedték elmenni a körútról, miután kamerába mondták a nevüket. Bármennyire is kézenfekvőnek tűnik, hogy a rendőrség így könnyíti meg magának a tüntetők azonosítását, ami nincs benne a rendőrségi törvényben, azt nem tehetik meg.