Az egyetemi autonómia ellen küzdve a Fidesz saját embereinek adta az SZFE-t

2020 májusában benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami alapján a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartását is alapítványhoz szervezi ki a kormány. Ezután egy több hónapos tiltakozáshullám és egyetemfoglalás kezdődött, mivel ezzel gyakorlatilag megszűnt az SZFE autonómiája.

Már júniusban is tüntetést szerveztek a hallgatók, és több körben próbáltak egyezkedni a kormánnyal, de ezeknek nem volt eredménye. Sorban álltak fel az egyetem oktatói, nem vállalván az oktatást az új rendszerben. A diákok ősszel hatalmas tüntetést szerveztek, mellettük nemzetközi szaktekintélyek, filmsztárok és közéleti személyiségek álltak ki. Közben a kormányközeli média folyamatosan próbálta a hallgatókat és egykori tanáraikat bemocskolni, besározni, valamint áldozatnak beállítani az alapítványi kuratórium elnökét, az SZFE vezetőjét, Vidnyánszky Attilát.

2021 elejére pedig összeállt az egyetem új tanári kara, de ez már senkinek nem volt meggyőző: rekordszámú hallgató passziváltatta a tanulmányait, és a minden eddigi évben megszokott túljelentkezés is elmaradt. Az egykoron nemzetközileg híres képző intézmény és szakmai műhely, ami az SZFE volt, végleg megszűnt.