A Fidesz-kormány az utolsó pillanatig ragaszkodott a vasárnapi boltzárhoz

A vasárnapi boltzár a KDNP 2014-ben kezdeményezett törvénymódosítása volt, amely megtiltotta a bevásárlóközpontoknak, és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tarthassanak. A törvényt mindvégig sok kritika érte, és az ellenzéki pártok igyekeztek visszavonatni.

Először 2015-ben történt meg, hogy egy magánszemély nyilvánvalóan egy hiteles népszavazási kérdés beadását akadályozta meg azzal, hogy a Nemzeti Választási Irodához saját beadványát adta be ebben a témában, de a beadványt végül elutasította az NVI. A moratórium leteltével 2016 februárjában nagydarab kopasz férfiak makadályozták, hogy az MSZP elsőként adja be a vasárnapi boltzár eltörlését célzó népszavazási kezdeményezését.

Az FTC-szurkolók a Kubatov Gábor fideszes pártigazgató vezette FTC biztonsági szolgálatához, a Fradi Securityhez tartoztak. Az MSZP-s Nyakót egy addig ismeretlen nő megelőzte, ebben láthatóan őt támogatták a kopaszok. Először szembemenve saját elnökével az NVB, Erdősiné kérdését hitelesítette, majd a Kúria döntése kellett hozzá, hogy mégis az MSZP-s képviselő kérdését fogadják el.

Erre végül nem került sor, mert 2016. április 11-én a kormány a népszavazás elől megfutamodva a törvénymódosítás visszavonását javasolta a Parlamentnek, amelyet egyhangúlag meg is szavaztak.