A kormány folyamatosan nehezíti a közérdekű adatigénylést

2021-ben a helyzet úgy áll, hogy koronavírus miatti veszélyhelyzetre hivatkozva a korábbi 30 helyett akár 90 napig is elhúzhatják a közérdekű adatok kiadását a hivatalos szervek. Az Alkotmánybíróság azonban 2021. áprilisában úgy határozott, hogy a hatóságoknak nem hivatkozhatnak általánosan a veszélyezteti a feladat ellátására, hanem alaposan meg kell indokolniuk, milyen közfeladatának ellátása került volna veszélybe, ha a normál 30 napos határidőn belül válaszolnak az adatigénylésre.

Az első korlátozásokra 2013-ban került sor: két nappal a törvénytervezet benyújtása után a fideszes parlament meg is szavazta: csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Állami Számvevőszék kaphat teljeskörű betekintést a közpénzek felhasználásába, míg a szélesebb nyilvánosság csak korlátozottan juthat hozzá az adatokhoz. Továbbá az igénylő nem követelhet teljes körű tájékoztatást a közpénzek felhasználásáról, de hogy mit követelhet helyette, azt nem osztja meg a jogalkotó az adatigénylővel.

A beterjesztés egybe esett a dohányárusítási koncessziós pályázatok nyerteseinek nyilvánosságra hozásával, így ezek részleteit már az új törvény szerint lehetett csak megtudni.

2015-ben pedig olyan törvénymódosítás született, amely alapján pénzt kérhetnek az adatigénylőtől a szolgáltatásért.