Milliárdokat költ luxusingatlanokra és festményekre a Magyar Nemzeti Bank alapítványokon keresztül

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013 végén kezdett el ingatlanokat vásárolni és néhány hónap alatt a piac egyik legjelentősebb befektetőjévé nőtte ki magát. Kórházépülettől kastélyszállón át luxusirodaházig, alig több mint egy év alatt országszerte hét ingatlannal gyarapodott a Matolcsy vezette jegybank, illetve alapítványainak vagyona.

Az épületek többsége luxuskörnyezetben helyezkedik el, és oktatási, illetve rekreációs funkciót szánnak nekik. A legjobban az borzolta a kedélyeket, amikor kiszivárgott egy tervezet amely szerint a Budai Várban található Úri u. 72-höz tartozó épület oldalába háromszintes, wellness-funkciókkal bővített bunkerrendszert építenének, ez azonban nem valósult meg.

Balatonakarattyán, ahol Matolcsy volt felesége a pénzügyminiszter, az önkormányzat hatalmas part menti telket engedett át az MNB-nek, amelyen gigantikus építkezés kezdődött 2020-ban.

Az ingatlanok mellett festményeket is vásároltak (rendre drágábban, mint amennyire a piac beárazta őket): csak 2020 augusztusa és 2021 januárja (a koronavírus járvány közepén) között 2 milliárdot költött festményekre a jegybank. De vettek szőnyeget is 40 millió forintért.