Kövér László gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítette az újságírók munkáját a Parlamentben

A fideszes házelnök, Kövér László egy időben előszeretettel tiltotta ki a Fidesz-KDNP-s képviselőknek kényes kérdéseket feltevő újságírókat. 2016 áprilisában hat újságírót (index, 24.hu, nol.hu, HVG) tiltott ki miután ők a Magyar Nemzeti Bank alapítványain keresztül történő pénzosztásáról próbálták a képviselőket kérdezni. Fél évvel később pedig a 444.hu három munkatársa került tiltólistára.

Az ok mindkét esetben hasonló: az újságírók olyan területen próbáltak meg anyagot készíteni, ahol nem lett volna szabad nekik. Egy évvel korábban az RTL Klub munkatársait is kitiltotta az épületből.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2020. május 26-án kimondta, hogy Kövér László a sajtószabadságot sértő döntést hozott, amikor újságírókat tiltott ki a Parlament épületéből.

2019 áprilisában azonban Kövér László egy olyan szabályt hozott, ami gyakorlatilag teljesen ellehetetleníti az újságírók munkáját a Parlamentben. Emiatt pert indított az egyik hírportál, 2021 áprilisában pedig kimondta a Kúria, hogy ezért nem lehet beperelni sem Kövért, sem az Országgyűlés Hivatalát.

Kövér László fizetése 2022. tavaszán bruttó 254 ezer forinttal emelkedett, ezzel bruttó 3,6 millió forint már a havi illetménye.