Az Elios-ügy: 13 milliárdos kár érte a magyar államot

Több magyarországi városban ugyanaz a cég végezte a közvilágítás korszerűsítését, melynek egyik célja az energiatakarékos, LED alapú utcai lámpák használata volt. Általános tapasztalat volt, hogy projekt végén az utcák jóval sötétebbek lettek, mint előtte voltak. 2015-ben vizsgálat indult az ügyben: kiderült, hogy a 2012-es pályázatokat úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios Innovatív Zrt. vagy konzorciuma feleljen meg.

Alakuláskor a cégnek két tulajdonosa volt: Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István és egy magyar cég mögé bújtatva egy brit virgin-szigeteki offshore-cég, amit később egy ciprusi offshore váltott fel.

A nyomozás nem talált bűntényre utaló nyomot, és 2018-ban lezárták. Az EU Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forintnyi uniós támogatás megvonását javasolta az Elios gyanús közbeszerzései miatt. Erre végül nem volt szükség, ugyanis a magyar állam el sem küldte a számlákat az EU-nak, hogy megkapja a projektek után a támogatást. Így végül a magyar adófizetők állták a cehhet.